Treasure Keepers review Rootstime

De Nederlandse folkzanger en songschrijver Ad Vanderveen nog aan u voorstellen kunnen we hier waarschijnlijk best overslaan, want hij is bij ‘Rootstime’ al zo vaak gepasseerd met zijn vorige albums die ofwel samen met zijn goede vriend David Olney en/of met zijn geliefde Kersten de Ligny ofwel met zijn garagerockgroep ‘The O’Neils’ werden opgenomen.

Met het nieuwe album “Treasure Keepers” gaat hij deze keer voor een geheel akoestische soloplaat waarop hij elf liedjes brengt met enkel begeleiding van een door hemzelf bespeelde akoestische gitaar en mondharmonica. Eén van de nummers is een coverversie van “If I Can Do It (So Can You)” van Lee Clayton, een track uit het in 1979 verschenen album “Naked Child” van deze Amerikaanse countryrocker ut Nashville, Tennessee.

Een andere song componeerde Ad Vanderveen samen met de op 18 januari 2020 op 71-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden Amerikaanse singer-songwriter David Olney, een langjarige vriend van Ad en componist van vele topsongs voor andere artiesten zoals Linda Ronstadt, Steve Earle, Steve Young en Emmylou Harris. David Olney is dan ook de enige gastmuzikant op deze aan hem opgedragen plaat: hij zingt mee op het samen geschreven liedje “David And Goliath”, een ultiem eerbetoon van Ad Vanderveen aan deze grote muzikant dat helemaal vooraan op “Treasure Keepers” te beluisteren is.

Ook het slotnummer is een ‘specialekke’ want hierin zingt Ad Vanderveen de door hem geschreven tekst van het nummer “Motherland” op de tonen van het ‘Wilhelmus’, het officiële Nederlandse volkslied. Daarbij horen we ook de enige keer op dit album de klanken van een elektrische gitaar. Zoals gebruikelijk zijn ook de andere hier door hem gebrachte nummers van een hoge kwaliteit. De albumtiteltrack, “End Of Me And You”, “Death Is For Others” en de Neil Young-achtige liedjes “Looking Through Your Eyes” en “Times Like These” (zie 1e video) zijn daarvan onze favoriete songs. Maar het hele album “Treasure Keepers” is goed voor drie kwartier schitterend luisterplezier, zoals al het vorige werk van de inmiddels 64-jarige Ad Vanderveen trouwens.