Candle To You recensie Johnny’s Garden- NL

Het volume aan albums dat Ad Vanderveen heeft uitgebracht is zonder meer indrukwekkend te noemen. Hij gaat onvermoeid (dit is uiteraard een veronderstelling), maar zeer zeker, gedreven door. Nagenoeg iedere keer ben ik opnieuw verbaasd over het hoge niveau wat Ad tentoonspreidt. Laat ik kort zijn, hij heeft al verschillende mooie platen gemaakt en onnoemlijk veel songs geschreven, en iedere keer word ik opnieuw aangenaam verrast. Op iemand als Neil Young ben ik al jaren uitgekeken, terwijl dat bij Ad allerminst het geval is. Er is wel eens een vergelijking gemaakt, inclusief door mijzelf, tussen Ad en Neil, en die is er, ook opnieuw hoorbaar op Candle to You, en Ad blijft mij onverminderd te overtuigen, of het nu semi-akoestische is of een stukje steviger. Ad draait overuren!

Hij beperkt zich in Window in the Rain tot alledaagse reflecties. Geen wereldse thema’s maar simpelweg muziek van iemand die plezier beleeft aan musiceren en songs schrijven, waarmee ik overigens niet zeg dat de pandemie ongestoord aan hem voorbijgaat. De wereld verandert als een malle, en wat kun je dan soms beter doen dan plezier beleven aan Air Guitar. En dat doet Ad als geen ander! Following the Wind is, wat mij betreft, niets anders dan doorgaan op je ingebouwde voelsprieten.

Candle to You is een waanzinnig sterk album. Veelzijdig en geïnspireerd. Jaren geleden heb ik Ad live gezien (en gehoord) tijdens een optreden met Iain Matthews. Ik meen in Wijk bij Duurstede. Ik was toen vooral gecharmeerd van Iain’s zang, weet ik nog. Misschien vergis ik mij, maar in mijn geheugen speelde Ad meer een ondersteunende rol. De Ad anno nu is een gelauwerd artiest, eentje waar we terdege trots op mogen zijn.

Hij is trouw gebleven aan zijn muziek, en vindt nog steeds ruimte binnen de marges die hem gegeven zijn om fris en sprankelend te blijven. Buitengewoon knap. Niet alleen knap geschreven songs, ook qua uitvoering mankeert niets. Niet dat al zijn albums mij helder voor de geest, anders had ik geclaimd dat Candle to You één van zijn mooiste albums is, tot nu. Wanneer je van dit genre houdt, dan vermoed ik dat ik niet de enige ben die gaat genieten van deze plaat. Ik ga er weer ns voor zitten, en pak nadrukkelijk de teksten erbij.

Rein van den Berg, Johnny’s Garden