Treasure Keepers recensie Nederlands Dagblad

Treasure Keepers – Ad Vanderveen.

Hij hoeft geen grote hits te scoren en hij zal nooit de wereld aan albums verkopen, maar wat maakt Ad van der Veen toch een prachtige muziek. Zijn songs hebben een licht melancholische wijsheid, maar ook een open, onbevangen, soms bijna naïeve blik; dat is een goede voorwaarde om fris te blijven en met iedere plaat werkelijk iets toe te voegen. Ook op de nieuwe productie Treasure Keepers staan weer briljanten te flonkeren, waaronder ‘Times Like These’, met een subtiel mineur akkoord. Er is de aangename, niet opdringerige religiositeit van ‘Death Is For Others’ en de herinnering aan de op 18 januari op het podium aan een hartstilstand overleden David Olney in ‘David and Goliath’. In een prachtige tekst, waarin Olney als zwaardere stem is ingevoegd, smelten de bijbelse figuren ineen. Het is geen geheim dat Ad van der Veen zich schatplichtig weet aan Neil Young. Dat baat hij uit in een geweldige song van zichzelf, ‘Looking Through Your Eyes’. De plaat is na een stuk of twintig voorgaande albums de eerste echte solo productie. Alleen uitgevoerd in een studio/theatersfeer zonder publiek bevat het negen en een half nieuwe, originele nummers en anderhalve cover. Die halfjes komen door de afsluiter: ‘Motherland’ is een Engelse tekst op en met de op een gruizige gitaarsound uitgevoerde melodie van het Wilhelmus.

  • eenzame hoogten van Canadese Nederlander
  • prettige religieuze link in sommige songs

Door Herman Veenhof