Final Refuge review in Rootstime

Over de Nederlandse singer-songwriter Ad Vanderveen hebben we op deze ‘Rootstime’-pagina’s al heel veel weten te vertellen naar aanleiding van de releases van vorige platen. De nu 63-jarige folk- en Americana-zanger is sinds vele jaren bijzonder creatief als songschrijver en vertolker van zijn liedjes. Zijn solocarrière begon in 1993 na het uiteenvallen van de rootsrockgroep ‘Personnel’ waar hij als zanger deel van uitmaakte. Dat jaar verscheen de eerste soloplaat “Travel Light” van Ad Vanderveen. In de volgende 25 jaar bracht hij bijna elk jaar een nieuw album op de markt en voor sommige daarvan werkte hij samen met internationale artiesten zoals o.a. de Amerikaanse singer-songwriters David Olney, Eliza Gilkyson en Iain Matthews.
Sinds 2005 werd hij op zijn albums permanent vergezeld door zijn levenspartner Kersten de Ligny als harmony vocaliste bij zijn songs en als duo-vocaliste bij zijn folkduetten zoals opgenomen op zijn album “Faithful To Love” uit 2009.

De reden waarom we deze al informatie hebben opgerakeld is de release van het nieuwe album “Final Refuge” van Ad Vanderveen. Hij brengt op die plaat tien nieuwe eigen composities, aangevuld met één coverversie van Bob Dylan’s song “Every Grain Of Sand”, een nummer uit diens album “Shot Of Love” uit 1981.

De medewerkers aan deze nieuwe plaat zijn de vertrouwde Kersten de Ligny (harmony vocals) en de instrumentalisten René Kaaij (piano), Timon van Heerdt (contrabas) en Pete Fisher (basgitaar en albumproducer) met extra bijdragen van strijkers Naomi Findley (viool) en Lester Grainge (cello) en Hans Heidt (saxofoon). Ad Vanderveen legt altijd veel emoties in zijn zang en dat is deze keer niet anders in nummers als “I Tell Myself” (zie live vertolking op de video), “Homecoming”, “Know Yourself”, “Lonely Family” en afsluiter “Man Of Few Words”.

Ook typerend voor zijn werk is het feit dat zijn songteksten vaak autobiografisch zijn en over de dagdagelijkse dingen in zijn leven verhalen. Op “Final Refuge” doet hij dit o.a. in de songs “All The Same Music”, “Tinytown” en “The Signet Ring”, telkens met de door hem bespeelde akoestische gitaar in de begeleiding. Met meer dan 30 albums in zijn discografie hoeft het niet te verwonderen dat deze nieuwe plaat van Ad Vanderveen alweer een schitterende toevoeging aan dat rijke repertoire zal vormen en wellicht de aanloop is naar alweer nieuw werk dat we dan in de loop van 2020 zullen mogen verwachten.
(valsam)